Tooted
0

Turvaline autosõit

Autosõit on  meie igapäeva elu osa, milles osalevad ka lapsed, sõidud lasteaeda, kooli, koju, külla, arstile jne. Autosõidu ohutuse eest vastutab lapsevanem. Oluline pole mitte ainult järgida liiklusreegleid, vaid kasutada nõuetele vastavat turvavarustust õigesti.

Liiklusõnnetuste statistika on karm, sealhulgas lastega juhtunud õnnetuste osas. Paljusid õnnetusi oleks võimalik vältida, kui autosõidul kasutada nõuetekohast turvavarustust, sest juba väga väikese kiiruse juures võib juhtuda suur õnnetus, millel on pöördumatud tagajärjed.

Mõned näited, mis võivad küll hirmutada, kuid peakisd panama mõtlema iga lapsevanema, sest tegemist on väikeste linnas lubatud kiirustega:

  • laupkokkupõrkel 50 km/h lendab korralikult kinnitamata laps vastu seljatuge või esiklaasi samasuguse jõuga nagu maja viiendalt korruselt pea ees vastu maad lennates.
  • täiskasvanu ja laps on kinnitatud ühe turvavööga ning pidurdusel või kokkupõrkel ei suuda suur inimene rakenduvate jõudude tõttu last kinni hoida: laps lendab esiaknast välja. Juba 24 km/h kiirusel ei suuda täiskasvanu kokkupõrkel kinni hoida 8 kilogrammist last.

Turvalise sõidu seisukohalt soovitatakse laps panna alati istuma autos tagumisse ritta ning sõidutada kuni kolme aasta vanust last seljaga sõidusuunas.

Samuti on soovitav osta oma lapsele turvatool poest, sest ei ole välja mõeldud ühtegi testi, mis ütleb, et kasutatud turvatool on ohutu, ei ole osalenud õnnetustes ega saanud muul moel kahjustada. Kui tegu ei ole sinu enda lapselt-lapsele kasutatava turvatooliga, siis oma lapse turvalisuse seisukohalt tuleks tool osta poest.

Kiddsty veebipoest leiab valiku Maxi-Cosi turvatoole. Oktoobrikuus on soodushinnaga Maxi-Cosi Tobi turvatool, mis on hea valik lapsele kaaluga 9-18kg (ca. 9. elukuust- 3,5 eluaastani).

Allikas: Autosõidu ABC: tee oma lapse autosõit maksimaalselt turvaliseks!