Tooted
0

Kuidas valge müra aitab beebil lõõgastuda ja uinuda?

Paljud lapsevanemad käivad vaikselt ja kikivarvul kui nende pisikesed magavad, et mitte jumala pärast tekitada kära ja magavat last segada.

Mäletan hästi oma beebi sündi ja esimesi päevi kui olime sünnitusmajas, kuidas me kikivarvul mööda palatit tipisime ja sositasime, sest laps magas. Tuli üks arst paugutas ustega, tuli teine ja paugutas ustega. Ma mõtlesin, kuidas nad küll nii tähelepanematud ja hoolimatud on, laps ju ometi magab. Lõpuks sai vist arstil mõõttäis ja ta küsis, kas me kavatsemegi ülejäänud elu oma lapse ümber tippida ja sosistada, kui ta magab ? ning selgitas, kuidas asjad tegelikult on.

Meid ümbritsevas maailmas on väga palju müra ja erinevaid hääli, mis segavad ja võivad häirida. Kuid samas on helisid, mis rahustavad ja lõõgastavad. Olles ema kõhus kuuleb laps esimesi helisid – ema südamelööke, soontes voolavat verd. Väljaspoolt tulevaid helisid nagu vanemat õde venda jutustamas, koera koduaias haukumas või valjut muusikat mõnel kontserdil.

Müra võib olla suurem lapsevanema abimees, kui hiirvaikne tuba. Oluline, et tegemist on õige müraga. Sellist müra, mis iga lapsevanemat aitab, nimetatakse valgeks müraks.

Valge müra on heli, mis koosneb võrdsel hulgal kõigist helisagedustest, mida inimese kõrv kuuleb. Valge müra võib täiskasvanule meenutada TV ja raadio sahinat. Siiski on valge müra ja selle sagedus sarnane heliga, mida beebi kuuleb ema kõhus, näiteks kui veri voolab mõõda ema veresooni. Seetõttu ongi valge müra beebile rahustav, aidates luua turvalise keskkonna.

Valge müraga on välja antud CD-d, seda leiab hulgaliselt YOUTUBE.